torstai 18. syyskuuta 2014

Mmmmm, macarons...

Muutama vuosi sitten näin elokuvan Marie Antoinette (2006), jossa Kirsten Dunstin esittämä Ranskan kuningatar nauttii ylenpalttisesti ranskalaisia leivonnaisia, joita kuuluisa Laduréen konditoria elokuvaa varten valmisti. Leivonnaisista mieleeni jäi erityisesti kauniit pinkit, turkoosit,limen vihreät ja kermanvalkoiset pikkuleivät joita Marie Antoinette elokuvassa makustelee. Pikkuleipä tai paremminkin leivos on nimeltää Macaron josta tulikin juuri tuon kyseisen elokuvan jälkeen melkoinen hitti maailmalla. 

Macaron leivos on alunperin ranskalainen ja jo mainitsemani Laduréen konditoria Ranskassa on ehkä tällähetkellä se kuuluisin macarons leivosten valmistaja.


Macarons leivokset ovat siis suupalan kokosia mantelimarenkileivoksia, joissa on kahden kiekon välissä täytettä. Niin helpoilta kuin macarons leivokset näyttävätkin ja niiden yksinkertaiset ainesosat kuulostavat, niiden valmistaminen on hiukan mutkikasta ja niitä saa usein harjoitella pellillisen jos toisenkin ennenkuin löytyy se oma "tatsi" tehdä niitä. Niin kävi minullekkin....


Ensimmäiset macarons leivokset tein noin kolmisen vuotta sitten. Muistan edelleen kuinka pidin reseptiä yksinkertaisena ja vielä siinä vaiheessa kun macarons pellin uuniin laitoin ajattelin että mikä tässä pieleen voisi mennäkkään. Totuus paljastui kuitenkin jo muutaman minuutin päästä kun katsoin eka kerran uuniin. Uunissa paistuivat macarons leivokset joiden pinta halkeili. Noh, aloitin homman alusta ja tein uuden taikinan. Tällä kertaa kuori ei halkeillut mutta ei kuoresta tullut tasaistakaan ja kuoriin ei muodostunut ns. pitsijalkaa ja macaronssit olivat levinneet miten sattuu. 
Kolmen vuoden aikana on tullut kokeiltua montaa eri reseptiä kirjoista, netistä, telkkarista, lehdistä... Lopulta olen löytänyt itselle sen sopivimman! Nyt paljastan teille omat macarons leivosten salani.


Välineet:
Käytä aina puhtaita ja kuivia välineitä. Ainekset tulee mitata vaa'alla. Taikina sekoitetaan sähkövatkaimella ja lastalla/nuolijalla. Uunipeltien tulee olla tasaisia ja puhtaita. Taikina pursotetaan pelleille pursotinpussilla johon voi laittaa halutellaan muovisen tai metallisen tyllan eli terän, itse en yleensä käytä tyllaa vaan pursotan pelkän pursotuspussin avulla.

Ainekset: Mantelijauheen tulee olla todella hienoa. Jos mantelijauhe on kovin karheaa ei macarons leivoksista tule kauniin tasaisia. Munanvalkuaiset erottelen yleensä jopa puoli vuorokautta ennen leipomista ja jätän ne huoneen lämpöön, näin niistä haihtuu turha kosteus. Tärkeintä on kuitenkin se että valkuaiset ovat huoneenlämpöisiä. Macarons leivokset kannattaa värjätä pastaväreillä. Paistettuja kuoria voi myös värjätä esim.elintarvike jauheväreillä ja kimalteilla.

Oma reseptini: 200g tomusokeri
                          120g mantelijauhe
                          110g munanvalkuainen
                          5rkl hienosokeri
1. Sekoita tomusokeria ja mantelijauhe keskenään ja siivilöi se. 
2.Vatkaa munanvalkuaiset omassa kulhossa sähkövatkaimella ja kun vaahtoa alkaa syntymään lisää hienosokeri lusikallinen kerrallaan vaahtoon. Vaahto on valmista on se on kauniin kiiltävää ja kun nostat vatkainta kulhosta niin vaahdosta nousevat huput pysyvät pystyssä. 
3. Laita vaahdon päälle halutessasi haluamaasi väriainetta. 
4. Sekoita tomusokeri-mantelijauhe seos varovasti nuolijalla vaahtoon. Liikuta nuolijaa kulhon reunaa pitkin ympäri ja vaahdon alle ja kääntele ja "leikkaa" sitten seosta.
5.Taikina ei saa jäädä liian kovaksi mutta sitä ei tule sekoittaa liian juoksevaksikkaan. Taikinan tulisi olla kiiltävää ja tasaista ja sen tulisi valua nuolijasta paksuna nauhana, jonka jättämä jälki kestää noin puoli minuuttia ennen kuin tasoittuu.
6. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota uunipellille jossa on leivinpaperi noin 3cm:n läppimitta koolta olevia nokareita.Voit myös halutessasi piirtää valmiiksi leivinpaperiin pyöreitä kuvioita jotka helpottavat pursotusta.
7. Kun olet pursottanut kopauta uunipeltiä napakasti pöytää vasten,jotta ilmakuplat ja taikinan piikit ja "hatut" tasoittuvat. Kopauttaminen auttaa myös "pitsijalan" muodostumista paistonaikana.
7. Anna leivosten kuivua pellillä huoneenlämmössä noin 30-45min. Voit kokeilla sormella macaronssin pintaa ja jos leivoksesta ei jää sormenpäähän mitään ovat ne valmiita uuniin.
8. Paista leivoksia 140-150 asteessa noin.15min. Macarons leivosten kuoret ovat valmiit kun kuorien alareunaan muodostunut jalka ei hylly nostaessa kuorta varovasti leivinpaperista.
9. Anna kuorien jäähtyä kunnolla ja sitten ne ovatkin valmiita täytettäviksi.


Täyteeksi macaronsleivoksiin voi laittaan lähes mitä vain! Oma suosikkini on klassinen maitosuklaaganache joka on keitetty kookoskermasta tai sitten lime-laku.Seuraavaksi meinaan kokeilla jotain suolaista täytettä ja mielessäni onkin jo poro-puolukka macaron!
 Täyte reseptejäni en voikkaan teille paljastaa sillä macarons leivokset tulevat leipomomme tarjontaan joten kaikkia reseptejä ei ole minullakaan lupaa kertoa ;)Nyt vain rohkeasti kokeilemaan tulevana viikonloppuna näitä herkkuja! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti