keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Aina ei voi onnistua!

Viime viikolla, kun tein lemon-lime curd tahnaa mieleeni juolahti kokeilla tahnaa juustokakkuun. Mielestäni lakritsi ja sitruuna sopivat täydellisesti yhteen ja jos siihen vielä lisää valkosuklaata on lähes täydellinen makuliitto valmis. Siispä mielessäni suunnittelin juustokakun, johon teen valkosuklaan makuisen juustomassan, lemon-limecurd raitoja ja päälle lakukiille. Eilen sitten laitoin kakun hyytymään ja päälle tein myös lakutoffee päällisen. Huomasin jo pientä häikkää lakukiilteessä kun sitä kakun päälle laitoin, mutta ajattelin että eiköhän se yön aikana tasoitu. Noh, tänään kun kakun irtopohjavuoasta pois otin, alkoi laku heti valua pitkin kakun reunoja ja kakun pinta ei todellakaan ollut tasainen. Kondiittori yrittää peittää jälkiään ja reunoille yritin lakun valumista estäen laittaa valkosuklaasta tehdyt lastukoristeet. Kyllä, me leipuritkin epäonnistumme teoksissamme hyvinkin usein, varsinkin kun kokeillaan jotain uutta!


Kakku kuitenkin maistui erittäin hyvälle. Meillä olikin leipomolla hyvä syy tänään herkutella kakulla, kun työharjoittelijamme Nina täytti tänään vuosia. Onnea vielä kerran Nina!


Mieleni teki kokeilla tänään vielä jotain muutakin uutta leivonnaista ja niinpä selailin pitkästä aikaa Kinuskikissa Sini Visan leivontakirjoja. Kinuskikissa onkin ensimmäisiä leivontablogeja joita aikoinaan olen alkanut seuraamaan. Hänen kaksi leivontakirjaa ovat visuaalisesti todella kauniisti tehtyjä, ja niissä on helppoja ja selkeitä reseptejä, joita on helppo myös kotikeittiössä toteuttaa.


Päädyin kokeilemaan Kinuskissan helpot suosikit-kirjasta Mureat mokkaruudut reseptiä. Olen aina hiukan "kapinallinen" enkä pysty tekemään täysin kirjojen reseptien mukaan vaan sovellan aina hiukan. Tässä siis omani, hiukan muunneltu reseptini mureisiin mokkapaloihin.

Kakku ja koti mokkaleivokset

125g voita
1dl sokeria
2 keltuaista
1tl leivinjauhe
1tl vaniljasokeria
3dl vehnäjauhoja

Kuorrute
½dl vettä
3tl pikakahvijauhetta
1 keltuainen
100g voita
2dl tomusokeria
100g suklaata

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon keltuaiset ja vaniljasokeri. Sekoita lopuksi jauhot. Kauli taikinasta n. 20x30cm kokoinen levy ja paista uunissa 200 asteessa n.10-12min.

Tee kuorrutu. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää  veteen pikakahvijauhe. Sekoita sitten kahvin joukkoon keltuainen.Lisää kattilaan voi ja sokeri. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa ja voi on täysin sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä sitä hetki. Paloittele suklaa paloiksi ja lisää se seokseen, sekoita kunnes seos on tasaista. Levitä kuorrute pohjan päälle ja anna jäähtyä n.1tunti kylmässä.

Koristele haluamallasi tavalla. Itse laitoin pienen kermavaahto pursotuksen ja suklaakoristeita. 




Nauti mokkapalat kahvin ja hyvän seuran kera. Itse suunnistan hakemaan tyttäreni tarhasta ja ajelen mokkapalojen ja kakunlopun kera kaupungille moikkaamaan suloista kummipoikaani! 

Ps. Reippaan leipuri-kondiittori opiskelija Ninan herkkublogi löytyy täältä Unelmien leipomo

1 kommentti:

  1. Kiitos Sandra! Tykkäsin kakusta, eikä noi herkulliset muroleivokset huonoiksi jääneet. :)

    VastaaPoista